back to top
radionice

Nekreativno pisanje: književnost u doba veštačke inteligencije

Uroš Krčadinac

nedelja, 22. septembar 2019. u 16:00, Staklena sala

 

U epohi Interneta tekst je digitalni podatak, ali i roba. Novi tekstualni režim izaziva nove književne prakse. Šta je nekad bila dada, danas je data-dada.
Radionica je osmišljena kao eksperimentalni prostor za kompjutacionu književnost. Polaznici će naučiti kako da koriste tehnike računarske i korporativne analize teksta, ono što informatičari zovu text mining, ali ne u svrhe digitalnog marketinga ili komercijalne lingvističke analize, već subverzivno – kao autorski postupak i književno-umetničku igru. Može li, primera radi, Google Ads Keyword Planner da proizvede poeziju? Može li rekurentna neuralna mreža da generiše aforizme ili manifeste? Može li softver za prediktivan tekst (typing suggestiongs) da napravi slogan ili kratku priču? Možemo li da pišemo o emocijama taktički, sa namerom da nas ne prepozna softver za prepoznavanje emocija u tekstu? Šta se desi kada VI treniramo istovremeno na ljubavnoj poeziji, vodičima za preduzetnike i skupu „hejt“ komentara sa YouTube-a.
Radionica je prvenstveno namenjena onima koji se zanimaju za književnost, programiranje i digitalnu umetnost, ali su dobrodošli svi koji vole da čitaju i da prave i kvare stvari: od stolara do mehaničara, od dizajnera do glumaca, od antropologa do sakupljača narodnih umotvorina/autora internet-mema.