back to top
6.001
2.001

There Alway, Alway Something Sings (TAASS)

Interaktivna zvučna instalacija

Alice& Bob

There Alway, Alway Something Sings (TASS) je višekanalna zvučna instalacija sačinjena od zvučničkih horni organizovanih u sliku kvadratnog oblika. Zvuci su oblikovani algoritmima za prepoznavanje određenih „kvaliteta“ posetilaca. Oni pripadaju kategoriji tzv. pohlepnih algoritama, što u praksi znači da je algoritam brz i „kratkovid” – kratkoročno će učiniti najbolji izbor bez dublje analize i sagledavanja dugoročnih posledica. Na osnovu površne analize ulaznih podataka (izgled i zvučanje posetioca) TAASS algoritam postavlja parametre za sintetizovanje i oblikovanje zvuka.
Ideju za ovu zvučnu instalaciju autori su pronašli u okruženju koje je zagađeno lošim i oportunističkim namerama. Otuda i potreba autora da ukažu kako su naše loše strane često izvor dobrog zvuka, hteli to mi da ili ne: There Alway, Alway Something Sings (TAASS). TAASS je generator dobre muzike od ljudi sa lošim namerama, Soylent Green 21. veka, hrana za dušu napravljena od bioenergetskog zagađenja.
Autori pokušavaju da odgovore na pitanja kako se konstruktivno suočiti sa sopstvenim i tuđim demonima i kako (pre)živeti u današnjem okruženju a koristiti tuđa sredstva samoaktualizacije. TASS je generator dobre muzike od loših vibracija, odraz lične i političke stvarnosti u ogledalu površnog algoritma.