Oct 7 2024 - Oct 7 2024

Тридесет пет година Музеја науке и технике

Date
  • Oct 7 2024 - Oct 7 2024

Location

Самоуправни споразум о помагању припремних радова за оснивање Музеја науке и технике у Београду потписан је 6. октобра 1988. године. Одлука о формалном оснивању Музеја донета је истог дана следеће године, залагањем академика Александра Деспића и професора Милорада Ристића, а на Оснивачкој скупштини прихватили су је Републички комитет за културу, представници САНУ и једанаест радних организација. Музеј је 19. децембра 1989. регистрован као правно лице, чиме почиње његов активни живот. Марта 1990. године одржана је прва Скупштина оснивача Музеја, којима се тада придружило још десет предузећа, као и Република Србија.  Прва изложба којом се Музеј науке и технике представио јавности у Галерији САНУ октобра 1990. године, „Човек и камен“, припремљена је у сарадњи с Природњачким музејом. Музеј науке и технике добија сопствену зграду 2005. године – више него симболично, некадашњу општинску термоцентралу на Дорћолу.

Истраживачки рад и делатност

Истраживачка делатност Музеја науке и технике обухвата историју науке, технике и технологије на територије Републике Србије. Осим изложби које обрађују специфичне научне, техничке и технолошке феномене, међу резултатима рада су заштита и презентација научне и техничке баштине ванмузејског фонда.

Музеј данас

Данас је Музеј републичка установа културе матична за научна и техничка културна добра, а својом делатношћу гради свест заједнице о значају и очувању техничке и научне баштине, изванредног сведочанства о свеукупном развитку друштва. Музеј науке и технике до данас је реализовао више од сто педесет изложби у земљи и иностранству.

Активности Издавачке делатности поред уско стручних музеолошких издања, стручних и научних часописа, обухватају монографије, али часописе намењене најмлађој популацији.

Кроз Збирку музичких инструмената Музеј науке технике реализује модел заштите кроз употребу, активним одржавањем концерата намењених широкој циљној групи.

Стручњаци Музеја науке и технике, препознати у домаћим и међународним музејским и научним круговима, у сарадњи са другим институцијама, предлажу мере техничке заштите у оквиру ревитализације покретне научно-техничке баштине. Музеј је умрежен са другим републичким и градским установама културе, амбасадама, школама, универзитетима, удружењима и укључен у међународну сарадњу.

Изложбе и пројекти Музеја науке и технике у последњих неколико година награђивани су од стране стручне јавности ИКОМ Србија, у свим категоријама: публикација године „Заувек у Београду изгубљени бродови“ (2023), пројекат године „Лета пре нета“ (2022), музеј године (2022), музејски стручњак године Снежана Тошева (2019).

Данас је Музеј науке и технике институција која према својој мисији прикупља, штити, чува од заборава и користи културна добра из области науке и технике. Један од најпопуларнијих музеја у Србији нуди велики број изложби и програма чија едукативна вредност и научно-популарни приступ научним и технолошким темама привлаче велики број посетилаца свих узраста из земље и иностранства.

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)