окт 18 2024 - окт 18 2024

Радионица радио-аматерских комуникација „Корак у нови век“

Date
  • окт 18 2024 - окт 18 2024

Location

У склопу пратећег програма изложбе „Из века у век“,  поводом обележавања стогодишњице Радио Београда, радионица радио – аматерских комуникација у сарадњи са Београдским радио – аматерским клубом ће се одржати у недељу, 20. октобра 2024, од 11 до 15 часова, у Галерији играчака Музеја науке и технике (Добрачина 51).

 

На радионици у Музеју науке и технике ће бити приказане могућности аматерских радио-комуникација (биће постављена савремена аматерска радио-станица), као и практичан приказ Морзе телеграфије (ручни тастер са звучним приказом Морзе сигнала); практичан приказ аматерске радио-везе на УКТ подручју (две ручне радио-станице); практичан приказ тражења скривене радио-станице помоћу пријемника (гониометар и мини предајник). Све наведено посетиоци ће моћи да чују, виде, пробају и учествују у приказу техничких могућности.

Све радионице ће се одвијати истовремено. Програм почиње у 11, завршава се у 15 часова (последња радионица почиње у 14 часова).

Улаз на радионицу је слободан, а пријаве учешћа нису потребне.

 

Радио – аматери одиграли су значајну улогу у развоју радио-дифузије у претходних сто година, а сматрају се пионирима у оснивању и изградњи домаће радио-дифузије. Почетком тридесетих година оснива се удружење радио – аматера, Радио клуб Београд. Деловање овог удружења доста је допринело развоју радиофоније и то кроз набавку стручне литературе, организовање изложби и штампање стручне и пропагандне литературе. Комуницирајући радио таласима, радио-аматери су у прошлом веку, још пре појаве интернета и друштвених мрежа, једини били у прилици да ступе у контакт са колегама на другом крају света.

Радио аматеризам у свету ни данас, упркос новим технологијама, средствима комуникација и постојању друштвених мрежа, није изгубио на значају. У кризним ситуацијама када сва средства комуникације откажу, улога радио-аматера је најзначајнија. Број радио-аматера у свету не опада, у Сједињеним Америчким Државама активно је више од 700.000, а у Србији око 5.000 лиценцираних чланова. Стари чланови настоје да пробуде заинтересованост за радио-аматеризам код младих.

 

Фото: Београдски радио-аматерски клуб

 

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)