Произвођач: Браћа Голднер
Место и време настанка: Суботица, Краљевина Југославија, око 1930. године
Димензије (cm): 50 . 60 . 91
Инвентарни број: Т:4.172
У периоду пре електрификације храна се чувала у ајскаснама – орманима с ледом, претечама данашњих електричних фрижидера. Ајскасне су израђиване од дрвета, имале су изолацију од плуте и унутрашње зидове обложене лимом, а са горње стране се налазио отвор у који се стављала табла леда која је хладила намирнице. Једна табла могла је да траје највише два дана. Славина за испуштање воде налазила се на задњој страни ајскасне. Између два светска рата, лед се у Београду производио у пиварама Бајлони и Вајферт и у фабрици кекса и чоколаде Шонда. Табле леда су коњским запрегама по градовима развозиле ледаџије и продавале их кафанама, хотелима и домаћинствима.
Прве ајскасне код нас производиле су се од 1921. године у фабрици Браћа Голднер из Суботице, а од 1925. и у столарској радионици Ђорђа Цветковића у Београду.
На просторима бивше Југославије, електрични фрижидери су истиснули ајскасне тек половином 20. века.