Facebook Instagram You tube

На сунчев погон

Модул соларне ћелије

Назив предмета: Модул соларне ћелије

Произвођач: Институт за нуклеарне науке Винча – Винча-Солар

Место и време настанка: Београд, СФРЈ, 1977/1978. година

Димензије (cm): Ø 5 . 0,003

Инвентарни број: Т:115.7

 

У Лабораторији за физику Института за нуклеарне науке Винча у Београду, започела су прва истраживања на развоју соларнe технологије код нас. Прва соларна ћелија, израђена 1977. године, била је проналазак проф. др Марка Стојановића, сарадника Института. У потпуности је израђена применом домаће технологије и уз примену домаћег материјала – силицијумског монокристала. Исте године у Институту је направљен и први соларни модул. 

Први соларни панел, снаге 500 W, израђен је у Институту 1978. године и изложен на међународном сајму у Београду Солар, који је био посвећен соларној технологији и обновљивим изворима енергије. Институт је исте године у Фабрици електронских цеви Електронске индустрије у Нишу, отворио погон за производњу соларних ћелија и панела. 

Та врста панела употребљена је 1979. у Институту Винча као прва аутономна соларна централа за производњу монофазне наизменичне струје и напајала је компјутерске системе у Лабораторији за физику. Исти систем коришћен је у Војсци Југославије и на Техничком факултету у Новом Саду. 

Прва соларна централа повезана на дистрибутивну мрежу, инсталирана је 2003. године у Основној школи Душан Јерковић у Руми. 

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)