Facebook Instagram You tube

-> READY

Кућни рачунар Галаксија

Назив предмета: Кућни рачунар Галаксија

Конструктор: Војислав Воја Антонић

Произвођач: Самоградња, Електроника инжењеринг

Место и време настанка: Београд, СФРЈ, 1984. година

Димензије (cm): 30,5 . 22 . 3,5

Инвентарни број: Т:127.25, Т:127.32

 

Почетком осамдесетих година 20. века рачунари су постали довољно мали и јефтини, па су полако, уз телефон, радио и телевизор, постајали нови кућни уређаји. Првих година кућни рачунар је заправо био играчка за хобисте и ентузијасте и служио је за прве покушаје у програмирању, а нарочито за играње игрица. Све до појаве IBM PC рачунара, на тржишту се нудило мноштво међусобно некомпатиблиних модела. У време велике популарности Синклеровог ZX-81 (Sinclair ZX-81), инжењер Војислав Антонић је у Србији започео са развојем домаћег кућног рачунара. 

Галаксија је представљена децембра 1983. године, у првом броју часописа Рачунари у вашој кући, првом специјализованом часопису те врсте у бившој Југославији. Наруџбеницу за „кит за самоградњу Галаксије“ попунило је око 8.000 читалаца. Ускоро се појавила и комерцијална верзија, коју су производили Електроника инжењеринг и Завод за уџбенике и наставна средства Србије. Кућиште рачунара је дизајнирао наш реномирани дизајнер Гојко Варда. Галаксија је постала један од школских рачунара, на коме су се обучавале прве генерације „информатички писмених“ ђака. 

За Галаксију је током наредних година написано и мноштво програма, од којих је највише било игрица. Програми су дистрибуирани комерцијално, али и бесплатно, преко радио-таласа, где су емитовани као звучни сигнал у емисији Вентилатор Зорана Модлија на станици Београд 202. Програми су се снимали на аудио-касете и потом „репродуковали“ у рачунар. Колико је познато, овај начин дистрибуције програма је био јединствен у свету. 

 

 

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)