нов 28 2022 - нов 28 2022

Божићни концерт

30.12.2021. - 01.01.1970.
МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ, СКЕНДЕР-БЕГОВА 51, БЕОГРАД
БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ
На концерту ћете имати прилику да чујете изведбе хора Појоча дружба, друштва ’’Сава’’ и певачког друштва Преображење уз гостовање солисте Радмила Петровића, под диригентским палицама Братислава Прокића и Вишње Димитријевић.
Хор Појоча дружба настао је 2008. године, на иницијативу чланица друштва ’’Сава’’, друштва Словенаца у Београду. Основна идеја ансамбла јесте очување словеначке традиције кроз песму. На репертоару Појоче дружбе, осим словеначких традиционалних мелодија, налазе се и српске традиционалне песме у разним обрадама, римокатоличка и православна духовна музика, али и евергреен хитови са простора бивше Југославије. Хор често одржава концерте и учествује на фестивалима. Већина чланица говоре словеначки језик, а многе су чланице хора још од оснивања. Од 2017. године, хором диригује Вишња Димитријевић. Након једногодишње паузе проузроковане Ковид пандемијом, хор се средином 2021. године, препун елана, вратио на културну сцену Београда, мада у знатно мањем саставу.
Вишња Димитријевић (1989), рођена је у Београду, где живи и ради. Завршила је основне, мастер и специјалистичке студије на Факултету музичке уметности, на смеровима за музичку теорију и оргуље. Тренутно се налази на трећој години Докторских студија музичке теорије. Већ пуних 15 година је први сопран чувеног академског хора Collegium musicum. Ангажована је као оргуљаш при Београдској Надбискупији преко 10 година. У Друштву "Сава" ради од 2017. године. Бави се и педагошким радом и корепетицијом у средњој музичкој школи. Као хорски певач и оргуљаш, наступала је у готово свим земљама Европе, али и у САД-у, Мексику, Кини, Еквадору, Русији итд.
Певачко друштво "Преображење" делује при цркви Преображења господњег на Пашином брду у Београду. Хор постоји практично колико и црква, а од самог оснивања, њиме управља диригент Братислав Прокић. На репертоару овог ансамбла, налази се перманентно православна духовна музика, али и велики број световних композиција, као и бисери светске музичке баштиине и евергрин музике. Хор редовно учествује на богослужењима у цркви Преображења господњег, али одржава концерте и ван цркве. Осим у Србији, Певачко друштво "Преображење" имало је прилике да се представи и у бројним европским земљама.
Братислав Прокић (1984), своје школовање је започео у Крушевцу, на одсеку за клавир, да би потом уписао Факултет музичке уметности у Београду. Завршио је одсек за дириговање, у класи професора Бојана Суђића. Сарађивао је са бројним хоровима и оркестрима, међу којима се посебно издваја дугогодишња сарадња са хором Храма св. Саве. Учествовао је на свим значајнијим фестивалима, у Београду, а био је и вођа разних духовних академија, намењених хорским певачима. Братислав Прокић је оснивач Певачког друштва "Преображење", и руководи њиме од самог почетка до данас. Изузев овог, руководи и још једним ансамблом, Екуменским мушким збором, који делује при Београдској надбискупији.
Date
  • нов 28 2022 - нов 28 2022

Location

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)