мај 9 2024 - мај 9 2024

Предавање „Монико Санћес и Никола Тесла: електромедицина и производња x-зрака“

Date
  • мај 9 2024 - мај 9 2024

Location

Четвртак, 16. мај у 19 часова. Институт Сервантес, Чика Љубина 19.

Предавање „Монико Санћес и Никола Тесла: електромедицина и производња x-зрака“ ће бити одржано у Институту Сервантес.
Предавачи: Давид Флорес, Кабинет Електрикалија, Шпанија, Зорица Циврић, Музеј науке и технике, Београд и Јован Цветић, Електротехнички факултет Универзитета у Београду.
Организатори: Институт Сервантес у Београду, Музеј науке и технике и Електротехнички факултет, Универзитета у Београду.

Шта повезује Николу Теслу и шпанског инжењера, проналазача и индустријалца Моника Санћеса (1880–1961), кога називају и „шпански Тесла”?
Осим извесних сличности у радним и животним биографијама, њихова заједничка област истраживања биле су задивљујуће струје веома високог напона и високе фреквенције, као и њихова примена.
Почетком 20. века Монико Санћес је усавршио један од Теслиних изума и произвео преносиви уређај за генерисање струје за производњу рендгенских зрака. Значај Санћесовог уређаја порастао је када је постајало све извесније да је Велики рат на помолу, а славу је стекао применом у теренској флуороскопији за потребе француске војске која је користила на десетине оваквих уређаја.
Предавање у Институту Севантес је прилика да шира јавност урони у фасцинантан свет електричних струја и прошири знања о раду пионира у области производње рендгенских зрака која повезује електротехнику и медицину.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)