јун 6 2024 - јун 6 2024

Други Фестивал маштовите физике

Date
  • јун 6 2024 - јун 6 2024

Location

Други Фестивал маштовите физике, у сарадњи Музеја науке и технике, Молекул центра забавне науке, Физичког факултета Универзитета у Београду, Прве београдске гимназије и Математичке гимназије из Београда одржан је у среду, 12. јуна 2024, од 12 до 18 часова, у Музеју науке и технике.

Образовни свет Београда отворио је врата за све радознале умове на Фестивалу маштовите физике, догађају који окупља три водеће институције. Јединствени догађај, Фестивал маштовите физике окупио је едукаторе и ентузијасте из области физике, математике и роботике који су посетиоцима свих генерација уз забавну атмосферу приближили чаробни свет науке кроз различите интерактивне радионице и експерименте.

Прва београдска гимназија водила нас је кроз маштовите и фасцинантне експерименте из физике. Посетиоци су имали јединствену прилику да осете узбуђење науке док пролазе кроз собу пуну ласера, коју смо до сада само имали прилике да видимо на филму.

Математичка гимназија, позната по свом иновативном приступу образовању, представила је идеје своје секције примењене физике и електронике: изложба робота, демонстрација напредних софтвера и многих других пројеката којима су се истакли на светским такмичењима.

Физички факултет Универзитета у Београду, као један од главних организатора, базирао је своју презентацију на интерактивним примерима физике и провести посетиоце кроз серију невероватних открића – од демонстрација електрицитета и притиска, преко распеваних пламенова, до тајанственог плазма агрегатног стања.

Овај јединствени догађај понудио је прилику да се физика изучава на свеж и динамичан начин, пружајући публици приступ низу интерактивних и едукативних активности. Фестивал је настао с идејом да разбије уобичајене предрасуде о физици као сувопарној и тешкој дисциплини, нудећи посетиоцима прилику да истраже, експериментишу и доживе физику на потпуно нов начин.

Фестивал маштовите физике је више од уобичајеног догађаја – пружио је одличну прилику посетиоцима свих узраста да путују кроз свет науке буду активни учесници, поставе питања, открију нове идеје и уживају у дружењу са стручњацима, професорима, студентима и ученицима ових престижних институција. Најважније од свега, фестивал је бесплатан како би наука и знање били доступни свима.

Пријатељ фестивала: Бамби.

 

 

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)