Facebook Instagram You tube
дец 1 2022 - дец 1 2022

Гостовање изложбе „O фабрикама и радницима“ у Kрагујевцу

Date
  • дец 1 2022 - дец 1 2022

Location

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, Крагујевац, 2.9.-16.10.2023.

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, Музеј науке и технике и Музеј Југославије представљају изложбу „О фабрикама и радницима“ која ће бити представљена у Крагујевцу, у Музеју „21. октобар“. Изложба је првобитно отворена крајем 2021. године у Музеју науке и технике и Музеју Југославије.

Изложба је настала као производ сарадње два музеја, у жељи да, на одабраним примерима индустријског наслеђа, комплексну тему индустрије сагледају из више перспектива. Кроз поставку је представљена индустријализација на територији Србије од њених почетака, средином 19. века, до данас. Један од сегмената посвећен је војној и аутомобилској индустрији, које су посебно биле развијене у Крагујевцу.  Припремио ју је кустоски тим: Ада Влајић и Рифат Куленовић из Музеја науке и технике и Јована Недељковић и Радован Цукић из Музеја Југославије.

„Две институције културе повезала је жеља да истражују и прикажу јавности индустријско наслеђе које је важан део актуелног научно-техничког и културног наслеђа. Овим феноменом баве се оба музеја, Музеј науке и технике, матичан за историју науке, технике и технологије и Музеј Југославије, матичан за друштвену историју и југословенско наслеђе. Поља истраживања ових установа се преклапају и међусобно обогаћују”, истичу Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије и Рифат Куленовић, музејски саветник Музеја науке и технике.

Изложба може да се прати кроз пет индустријских локалитета, који на парадигматичан начин представљају развој и функционисање индустрије на овим просторима у различитим историјским, политичким и друштвеним околностима. Биће презентована разноврсна грађа коју чине индустријски производи, бројне фотографије које сведоче о различитим аспектима фабричког живота и видео-материјал, док други предмети и документација приказују руднике у Бору и Мајданпеку, текстилну индустрију у Лесковцу, Електронску индустрију Ниш, Комбинат Серво Михаљ у Зрењанину и Војно-технички завод у Крагујевцу.

„Локалитети су циљано одабрани како би се кроз специфичности њиховог развоја приказали бројни феномени који се везују за процес индустријализације: улога капитала (приватног/трговачког, државног, страног), положај радничке класе, раднички стандард и (принудни) рад, природна условљеност индустрије и промене у природној средини које настају индустријским деловањем, као и веза индустрије и науке”, наводе кустоси и кустоскиње изложбе и додају:

„Локалитети веродостојно одсликавају друштвене промене, јер су у процесима приватизације и деиндустријализације углавном сви престали да постоје или су опстали у значајно измењеном облику. Институционална брига да се ово наслеђе сачува у највећем броју случајева је изостала и, нажалост, постоји мали број добрих примера заштите. То нас је и мотивисало да се бавимо овим наслеђем.”

Изложба је проглашена за Пројекат године 2021. од стране Националног Комитета ICOM Србија. У Београду је изазвала велико интересовање и посетило ју је преко 25.000 посетилаца.

Отварање је најавило дефиле аутомобила, произведених у фабрици „Заводи Црвена застава“, кроз Спомен парк „Крагујевачки октобар“.

 

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)