апр 11 2024 - апр 11 2024

Изложба „Леонардо да Винчи: Научник и проналазач“ у Музеју у Пријепољу

Date
  • апр 11 2024 - апр 11 2024

Location
9. април – 9. мај 2024., Музеј у Пријепољу. 
Посетиоци могу да виде макете и цртеже израђене на основу Леонардових цртежа који већином потичу из кодекса Аталантис који се чува у библиотеци Амброзијана у Милану.
Леонардо да Винчи био је велики уметник и инжењер, научник, филозоф и маштовити визионар. Његово схватање ренесансе нагонило га је да се страсно бави преиспитивањем античке науке и да све подвргава експерименталној провери. Своја истраживања је бележио на листове папира, тзв. кодексе. Сачувано је више од 5000 листова, писаног с десна на лево. Често су се на истом листу папира нашли математички прорачуни, технички изуми, али и скице и научне студије, а према садржају покривају велики број различитих предмета. Леонардове записе сакупио је вајар Помпео Леони, крајем 16. века, који је је систематски груписао листове, изрезујући и спајајући поједине делове сродног садржаја.
Леонардови најзначајнији записи данассу доступни и подељени у 10 кодекса од којих је највећи Атлантски, који се налази у Библиотеци Амброзијана, у Милану. Састоји се од 1.119 листова датираних од 1478. до 1519. године. Кодекс садржи цртеже и списе о разним темама, укључујући студије и скице за слике, радове из механике, хидраулике, математике, астрономије, као и филозофске медитације и басне. Такође, има много изума попут падобрана, ратних машина и хидрауличних пумпи.
Изложене макете и цртежи израђени су у Техничком музеју у Милану поводом заједничке изложбе коју је реализовао Музеј науке и технике у Галерији Српске академије наука и уметности.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)