Facebook Instagram You tube
дец 15 2023 - дец 15 2023

Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара

Date
  • дец 15 2023 - дец 15 2023

Location

Децембар 2023. – Март 2024.

Изложбу „Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара“ потписује ауторски тим: мр Славко Максимовић, аутор изложбе и каталога, председник Удружења Милутин Миланковић, Зора Атанацковић, музејски саветник Музеја науке и технике, аутор изложбе и мр Соња Зимонић, музејски саветник Музеја науке и технике, кустос изложбе.

Милутин Миланковић, рођен је 28. маја 1879. године године у Даљу, код Осијека. Школован је на Бечком технолошком институту на ком је као први Србин стекао докторат 1904. године. Био је математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер, доктор техничких наука, академик, оснивач катедре за небеску механику на Београдском универзитету и светски уважаван научник, познат по теорији ледених доба. Сматра се оснивачем математичке климе и климатског моделирања. Преминуо је 12. децембра 1958. године, у Београду.

Уз биографске податке Милутина Миланковића, причу о детињству и школовању, грађевинској пракси, патентима, научном раду на Београдском универзитету, математичком прорачуну механизма и астрономског календара климатских промена у прошлости, централна тема изложбе је јубилеј – стогодишњица Миланковићеве реформе календара, догађаја који се памти као револуциона прекретница у усаглашавању дужине календарске године са дужином природне астрономске године. Реформа грегоријанског и јулијанског календара која је водила је изградњи јединственог, до сада најпрецизнијег Миланковићевог календара, прихваћена је на Свеправославном конгресу у Цариграду 1923. године, али никада није примењена.

Изложба је базирана на архивским документима, библиографским подацима, личним предметима, описима најзначајнијих догађаја из живота и рада Милутина Миланковића, као и експонатима Музеја науке и технике, који су сведоци техниких достигнућа коришћених у тадашњој епохи.

Изложбу реализовану у сарадњи Музеја науке и технике и Удружења Милутин Миланковић свечано ће отворити академик Зоран Кнежевић, председник САНУ.

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)