нов 28 2022 - нов 28 2022

На стакленом путу – Технологија стакла

Галерија „Александар Деспић“ 10. новембар 2021. – 16. јануар 2023. Изложбом „На стакленом путу – Технологија стакла“, аутора Зорана Левића, вишег кустоса – конзерватора, Музеј науке и технике обележава Међународну годину стакла. Изложба „На стакленом путу – Технологија стакла“ је допуњено и измењено издање изложбе из 2015. године и посвећена је историјском развоју технологије производње стакла као материјала, како природног тако и индустријског порекла, на територији Србије. Циљ изложбе је да посетиоцима приближи значај и разноврсност материјала и технологије у савременом свету.   У музеју ће бити представљена технологија стакла и алати за израду стакла на примеру националних произвођача као што су Српска фабрика стакла из Параћина, Стаклара Аврамовац, Фабрика стакла Нацка Јовановића у Јагодини, Индустрија стакла „Панчево“, „9. октобар“ Прокупље и „Украс“ Алибунар и „Кристал“ Зајечар. Посетиоци ће моћи да виде предмете од природног и произведеног стакла, од сировина за производњу до примене у најразличитијим сферама свакодневног живота.   Осим Музеја примењене уметности, реализацију пројекта помогли су и Музеј града Београда, Збирка минерала и стена Рударско-геолошког факултета, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј Ниш, као и многобројне установе културе и колеге.   Проглашење 2022. године за Међународну годину стакла од стране Уједињених нација, подстакло је Међународни савет музеја – ИКОМ (International Council of Museums – ICOM) да прихвати ову инцијативу и обележи је широм света у сарадњи са многобројним члановима – музејима. У Србији је, на инцијативу Музеја примењене уметности и Музеја науке и технике из Београда, основан национални поткомитет ICOM GLASS Србија, у оквиру матичне огранизације NK ICOM Србија. Иницијативу су подржали многи музеји из Србије и прикључили су се обележавању у виду бројних догађаја и изложби са стаклом као главном темом.   Музеј примењене уметности и Музеј науке и технике Међународну годину стакла обележавају заједничким пројектом под називом На стакленом путу, при чему је сваки музеј обрадио тему стакла из перспективе своје сфере интересовања.
Date
  • нов 28 2022 - нов 28 2022

Location

10. новембар 2021. – 16. јануар 2023., Музеј науке и технике, Галерија „Александар Деспић“

Изложбом „На стакленом путу – Технологија стакла“, аутора Зорана Левића, вишег кустоса – конзерватора, Музеј науке и технике обележава Међународну годину стакла.

Изложба „На стакленом путу – Технологија стакла“ је допуњено и измењено издање изложбе из 2015. године и посвећена је историјском развоју технологије производње стакла као материјала, како природног тако и индустријског порекла, на територији Србије. Циљ изложбе је да посетиоцима приближи значај и разноврсност материјала и технологије у савременом свету.  

У музеју ће бити представљена технологија стакла и алати за израду стакла на примеру националних произвођача као што су Српска фабрика стакла из Параћина, Стаклара Аврамовац, Фабрика стакла Нацка Јовановића у Јагодини, Индустрија стакла „Панчево“, „9. октобар“ Прокупље и „Украс“ Алибунар и „Кристал“ Зајечар. Посетиоци ће моћи да виде предмете од природног и произведеног стакла, од сировина за производњу до примене у најразличитијим сферама свакодневног живота.

Осим Музеја примењене уметности, реализацију пројекта помогли су и Музеј града Београда, Збирка минерала и стена Рударско-геолошког факултета, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј Ниш, као и многобројне установе културе и колеге.

Проглашење 2022. године за Међународну годину стакла од стране Уједињених нација, подстакло је Међународни савет музеја – ИКОМ (International Council of Museums – ICOM) да прихвати ову инцијативу и обележи је широм света у сарадњи са многобројним члановима – музејима. У Србији је, на инцијативу Музеја примењене уметности и Музеја науке и технике из Београда, основан национални поткомитет ICOM GLASS Србија, у оквиру матичне огранизације NK ICOM Србија. Иницијативу су подржали многи музеји из Србије и прикључили су се обележавању у виду бројних догађаја и изложби са стаклом као главном темом.

Музеј примењене уметности и Музеј науке и технике Међународну годину стакла обележавају заједничким пројектом под називом На стакленом путу, при чему је сваки музеј обрадио тему стакла из перспективе своје сфере интересовања.

 

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)