Facebook Instagram You tube
јул 27 2023 - јул 27 2023

О фабрикама и радницима у Народном музеју у Зрењанину

Date
  • јул 27 2023 - јул 27 2023

Location

27.7.-30.8.2023. Народни музеј  Зрењанин.

Изложба је настала сарадњом Музеја Југославије и Музеја науке и технике и посвећена је индустријализацији на територији данашње Србије од њених почетака до данас. Изложбу је припремио кустоски тим ова два музеја: Ада Влајић и Рифат Куленовић из Музеја науке и технике и Јована Недељковић и Радован Цукић из Музеја Југославије. Ова важна и сложена тема представљена је из различитих перспектива – од друштвено-политичке, културне и историјске, до техничко-технолошке.

Изложба „О фабрикама и радницима” коју су приредили Музеј Југославије и Музеј науке и технике и коју посетиоци Народног музеја Зрењанин могу погледати током лета једним делом посвећена је и Индустријско-полјопривредном комбинату Серво Михаљ и привредно-економском развоју Зрењанина током друге половине двадесетог века.

Комбинат Серво Михаљ је основан 1953. године, а као економско-друштвена категорија постојао је скоро четири деценије. Укупно 35 разнородних економских субјеката чинило је Комбинат током његових златних година у седмој и осмој деценији двадесетог века. У тренуцима пре распада СФРЈ, Комбинат је запошлјаво 16.500 лјуди, чинећи кичму индустријске и полјопривредне производње у Банату. У власништву Комбината налазило се и 16.500 хектара землје, а током 1987. године финансијски обим производње премашио је вредност од милијарду долара.

Упознајте се са индустријализацијом на територији данашње Србије од њених почетака до данас кроз пет индустријских локалитета: рудника у Бору и Мајданпеку, текстилне индустрије у Лесковцу, Електронске индустрије Ниш, Комбината Серво Михаљ у Зрењанину и Војно-техничког завода у Крагујевцу.

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)