Facebook Instagram You tube
дец 1 2023 - дец 1 2023

ДЕЦЕМБАР – МЕСЕЦ РАЧУНАРА „ГАЛАКСИЈА“ У МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

Date
  • дец 1 2023 - дец 1 2023

Location

Децембар 2023.

Раних осамдесетих, пре него што је IBM-ов PC спровео стандардизацију ‘микро’ рачунари изгледали су разнолико.

 „Галаксија“  је био рачунар за самосклапање, није било наметнуто како кућиште треба да изгледа. Кућиште је требало да прихвати штампану плочу, неколико прикључака и обезбеди отвор за тастатуру. Већина ентузијаста која их је склапала није правила кућиште.

Једно решење понудио је конструктор  „Галаксије“ , инжењер Воја Антонић: његов лични примерак, поклоњен Музеју 2007. године, обојен је плавом бојом – која подсећа на IBM плаву.

Друго решење је понудила фирма „Електроника Инжењеринг“, која је масовно производила  „Галаксију“ , намењене школама у Србији. За дизајн кућишта фирма је ангажовала Гојка Варду, нашег познатог индустријског дизајнера са кључним захтевом: што јефтиније и једноставније решење. Електроника за „Галаксију“ коштала је тадашњих 200 (немачких) марака, тако да је кућиште требало да увећа минимално цену. Варда се одлучио за кућиште од елоксираног лима, сито-штампу, а посебан акценат је дао тастеру ‘Ентер’. Рачунар у Вардиној интерпретацији прати актуелни тренд дизајнирања квалитетнијих електронских уређаја.

Треће решење је још једна варијанта коју је за школе производила „Електроника Инжењеринг“. Кућиште је робусно, од пресованог лима, офарбано у ‘канцеларијско-беж’, а плочица са уметнутим називом рачунара. И да, знамо дафали тастер ‘v’.

Сва три решења су изложена поводом четрдесетогодишњице од настанка рачунара „Галаксија“, у Галерији „Александар Деспић“ Музеја науке и технике, од 5. до 28. децембра.

Рачунар Галаксија, лична карта:

Година производње: 1983.
Процесор: Zilog Z80A, 3MHz
ROM: 4kB
RAM: 2-6 kB
Текст: 32 x 16 знакова, црно-бело
Спољна меморија: Касета
Звук: нема
Видео излаз: телевизијски

 

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)