Facebook Instagram You tube
нов 20 2023 - нов 20 2023

„ТАНКА ЛИНИЈА – ИЗМЕЂУ ЛЕКА И ОТРОВА“ U НАРОДНОМ МУЗЕЈУ У ВАЉЕВУ

Date
  • нов 20 2023 - нов 20 2023

Location

15-30- новембар 2023. Народни музеј Ваљево.

Изложба „Танка линија – између лека и отрова“, реализована у сарадњи Музеја науке и технике и Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду, свечано је отворена у Народном музеју Ваљево.  Изложбу је отворила проф. др Сандра Везмар Ковачевић, продекан за последипломску наставу и континуирану едукацију Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

Идеја аутора изложбе Ивана Станића, вишег кустоса Музеја науке и технике, Јелене Манојловић, кустоса Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета и Светлане Митровић, кустоса Етнографског музеја у Београду била је да изложбом контекстуализују део динамичне границе између лека и отрова као и да укажу на значај сазнања, преношења искустава и савремених научних достигнућа. Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије. На изложби су приказани историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја лјудске цивилизације. Заступљени су експонати из збирки Музеја науке и технике, Музеја за историју фармације, Народног музеја Пожаревац, Природњачког музеја у Београду, Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Хемијског факулета Универзитета у Београду, Народног музеја у Ваљеву и приватних збирки. Рад на изложби захтевао је сарадњу са стручњацима из различитих области науке и културе.

Многе танке линије данас су утврђене захвалјујући сазнању кроз праксу, али првенствено захваљујући развоју науке. Аутори овом изложбом желе да подстакну на размишлјање о феномену танке линије између лека и отрова која је често склиска, некада невидлјива, али је кроз историју била врло динамична. Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о људској цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији – узбудљива, контроверзна и још увек са неизвесним крајем.

 

уторак - недеља 11-18ч

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта

Музеј науке и технике Скендербегова 51 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)