сеп 5 2022 - сеп 5 2022

Вернисаж – уметничка дела из збирки Музеја науке и технике

05.07.2022. - 05.09.2022. Музеј науке и технике, Галерија 51, Београд Вернисаж - уметничка дела из збирки Музеја науке и технике Изложба "Вернисаж - Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике" биће отворена у уторак, 5. јула 2022. у Галерији 51 Музеја науке и технике.
Date
  • сеп 5 2022 - сеп 5 2022

Location

05.07. – 05.09.2022. Галерија 51, Музеј науке и технике.

Аутори изложбе „Вернисаж – Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике“ су: Снежана Тошева, Гордана Каровић, Јелена Јовановић Симић, Љубомир Милановић и Иван Станић.

Повод за организовање изложбе „Вернисаж“, која обухвата тридесет одабраних дела ликовне уметности из збирки Музеја науке и технике, јесу њихова систематизација, конзервација и, по први пут у овом обиму, представљање широј јавности након деценија проведених у депоима.

Иако изложбе ликовних дела нису уобичајена пракса једног техничког музеја, Музеј науке и технике пружа јавности ретку прилику да види најзначајнија уметничка дела из збирки и указује на могућности нових музеолошких пракси.

Ликовна дела из збирки Музеја науке и технике обухватају предмете из три одсека Музеја: Историје медицине, Саобраћаја и транспорта и Архитектуре и градитељства. Невелика по обиму али изузетно занимљива и комплексна по садржају, збирка је специфична јер дела нису систематски сакупљана већ су у Музеј углавном доспевала као поклони у склопу других збирки, а известан број предмета Музеј је прикупио путем аквизиције.

Колекција уметничких дела даје скоро енциклопедијски пресек српске ликовне уметности од краја 19. века до деведесетих година 20. века. Сама хетерогеност збирке највише говори о укусу дародаваца, њиховом друштвеном статусу, као и економским и социјалним приликама у Србији у 19. и 20. веку. По тематском садржају чине је дела која приказују: жанр-сцене, војну тематику, пејзаже и архитектонске скице, а свакако тематски најприсутнији је портрет и то кроз слике и портретне бисте. Збирка је интересантна и са феноменолошког аспекта посматрања српског друштва на превоју векова и његовог односа према уметности, али и даровању.

Аутори изложених уметничких дела су: Паја Јовановић, Хајнрих Лесинг, Никола Краснов, Мара Лукић Јелесић, Риста Стијовић, Гигорије Самојлов, Живко Југовић, Никола Милојевић, Јефто Перић, Михаило Миловановић, Александар Џигурски, Милан Божовић, Милан Јовановић, Бранислав Мирковић, и др.

………

У оквиру пратећег програма је организовано сликање групног портрета аутора изложбе према фотографији које је демонстрирала конзерваторка и рестаураторка музеја Сања Мајсторовић. Посетиоци су на тај начин могли да прате процес настанка портрета према фотографији, како се то радило у другој половини 19. и почетком 20. века.

11-16 ч, понедељком и петком је затворен за посетиоце

300 динара – појединачна карта 500 динара – породична карта За децу до 7 година улаз је бесплатан (осим за групне организоване посете) Радионице се организују у сарадњи са школама и предшколским установама.

Музејска поставка у Галерији Александар Деспић, Галерија играчака, Научна играоница Скендербегова 51, 11158 Београд (Градски превоз: трамваји 2, 5, 10, аутобуси 26, 79)